1 Eylül 2017 Cuma

İzmir'de Masal Kapısı Masal Anlatıcılığı Atölyesi




Masal anlatıcılığının kapılarını aralamak isteyenler için İzmir'de “Masal Kapısı Masal Anlatıcılığı Atölyesi” eğitimi başlangıç oluşturacak temel bir eğitimdir. İlhamdan performansa kadar olan süreçte masalcı neler yapar? Anlatımına duyularını ve duygularını nasıl katar? Beden ve sesin anlatıcılıktaki önemi nedir? Performans hazırlamanın ve anlatma tutkusunu daimi tutmanın sırrı nedir? 
Yer yaştan ve her meslek grubundan yetişkin katılımcı için yapılacak olan “Masal Kapısı” anlatıcılık eğitimi masal anlatıcısı olmak, öğrencilerine masal anlatmak, çocuklarına masal anlatmak, içindeki çocukla bağlantı kurmak, yaratıcılık ve ilhamı açığa çıkartmak isteyen herkes için bu eğitim uygundur. 



1.Ders
Hayaller, İlham ve Yaratıcılık
Masal anlatmak, hayal kurmakla mümkündür. Masalcı doğru masalı bulduğunda onu görmeye de başlar. Bu derste hayal kurmanın önemi üzerine çalışacağız, yaratıcılığı geliştirmek, sonsuz kaynağımızla bağlantı kurmak için egzersizler yapacağız ve ilhamla dolacağız.


2.Ders
Duygular ve Duyular
Masalcı kendi duygularıyla bağlantıda olmazsa, masaldaki duyguların da farkında olamaz. Onları aktarabilmek için duygularımızın derinine inmeliyiz. Kelimeler ve duygularımız arasındaki ilişkiye yakından bakacağız. Duygularımızı ifade ederken kullandığımız bir diğer şey de duyularımızdır. Duyusal algımızı zenginleştirerek, onları yaşayan bir hale getireceğiz.

3.Ders
Beden ve Ses Kullanımı
Bedeni masalcının enstrumanıdır. İyi kullanılmayan bir enstruman amaca hizmet etmez. Bu derste bedenimizi ve sesimizi rahatlatmayı, nefesimizi doğru kullanmayı öğreneceğiz. Bir masalcı konuşamasaydı tüm masalı bedeniyle nasıl yaratırdı?

4.Ders
İfade ve Tutku
Dinleyen birileri olmadıktan sonra masal anlatmak neye yarar? Masalı hayal ettik, duyularımızı ve duygularımızı kattık, bedenimiz hazır peki bunu bir performans haline nasıl getireceğiz? Bir bütün olarak nasıl ifade edeceğiz? Bu derste kendimizi ifade etmeyi, performans hazırlamayı ve eğer içimizde yanan masalcı ateşi varsa bunu sonsuz hale getirmeyi deneyimleyeceğiz.




Sıla Topçam Kimdir?

İzmir'de 1986 yılında doğdu. Tiyatro eğitimini 2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları, Oyunculuk Bölümü’nde tamamladı.  Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yüksek lisans programından 2019 yılında “Masal Anlatıcılığı ve Günümüz Masal Anlatıcılığında Hazırlık Süreçleri” başlıklı teziyle mezun oldu.

2008 yılından itibaren çocuk ve gençlik oyunlarında rol aldı. Bunun yanı sıra çocuklarla, gençlerle ve yetişkinlerle tiyatro çalışmaları yaptı, bireysel olarak oyunculuk dersleri verdi. 2014 yılında masallarla ve masal anlatıcılığı ile tanıştı ve çalışmalarını anlatıcılık alanında yapmaya devam etti.  

Farklı anlatıcılık ekollerini deneyimlemek ve bakış açısını genişletmek amacıyla çeşitli eğitimler aldı. 2014 yılında Judith Liberman’ın anlatıcılık modüllerine katıldı,  2016’da Seiba Uluslararası Hikâye Anlatılıcılığı Merkezi’nde iki yıllık “Anlatıcının Yolu” sertifikalı programını tamamladı, 2016 yılında Sue Hollingsworth’ün biyografik anlatım kampına katıldı.  

Ayşe Nilgün Arıt’tın “Maya Şaman Öğretisi Eğitimi” çalışmalarına katılması, hayatına ve anlatıcılık sanatına şamanik bakış açısı ile bakma şansını sundu, çalışmalarında farklı bir yön çizmesinin kapılarını açtı. Efe Elmas'tan masalların ve mitlerin simge ve arketipleri üzerine aldığı eğitimler anlatıcılık alanında derinleşme imkanı sundu. Efe Elmas ile ortaklaşa yürüttükleri  “Masal ve Arketip” , “Şifalı Masallar” atölyelerinde masal anlatımı ve masalların yorumlanması çalışmaları yaptılar. Bu çalışmaların yanı sıra  “Masallarla İçsel Keşif Ruhun Yolculuğu” masal kampları düzenlemektedirler. 

İzmir Devlet Tiyatrosu bünyesinde yönetmenliğini Gürol Tonbul'un yaptığı Bizden Masallar projesinde Nohut Oğlan ve Şahmeran masalları ile seyirci karşısına çıktı. Projenin prova ve çalışma aşamalarının sonucunda, masal anlatıcılığı performans sanatı ile birleştirilerek yeni bir ifade biçimi geliştirildi. Nohut Oğlan masalı ile 2018 Türkiye – Tayland  Karşılıklı Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Tayland'da Türkiye'yi temsilen bulundu. “Bizden Masallar” halen İzmir Devlet Tiyatrosu'nda,  cezaevlerinde, köy okullarında, festivallerde anlatılmakta olup çocuklar ve yetişkinler için sahnelenmeye devam ediyor.

İzmir, İstanbul ve Ankara'da “Düş Zamanı Masal Anlatımları” ve içeriği tez çalışmasından ve anlatıcılık deneyimlerindenden oluşan “Masal Kapısı Masal Anlatıcılığı Eğitimi”ni düzenlemeye devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siyahlı Kadın, Deniz Kızı ve Sis

Masal anlatmak ve masal anlatıcılığı atölyesi düzenlemek için geçtiğimiz hafta Ankara’daydım. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Susan Hi...