2 Temmuz 2017 Pazar

Saplantılı Saniye ve Rahat Raziye



       Gergin ağzının kenarında sinirden bir gülümseme, telefonu eline yapışmış, gözleri bir noktaya sabitlenmiş, soru sorduğunuzda size cevap veremeyecek kadar kilitlenmiş bir kadın. Bu onun doruklardaki hali. Hemen bu noktaya varmıyor tabi ki.


        Ben, Saplantılı Saniye ile bu durumda tanıştım. Bu hale gelmeseydi onu görebileceğimi sanmıyorum. O da kendisini gizlemeyi iyi bilen biri. Hatta aşırı haklı olduğuna kendini öyle bir inandırmış ki sizin rahat tavırlarınız onun ikinci bir krize girmesine sebebiyet verebilir.

        Saniye'cim, her şeyin zamanında olmasını ister. Bir söz verildiyse mutlaka tutulmalı. Bir planı varsa mutlaka onun istediği gibi olmalıdır. Önce bankaya uğrayayım, ardından dondurma alıp yerken telefon ederim diye düşündü mesela. Bankaya gitti, çıkışta dondurma alacaktı ki telefonu çaldı ve bir başka iş için başka bir yere gitmesi gerekti. Biraz sinirleri bozulur ama yoluna devam eder, dondurmayı almamak söz konusu bile değildir. Er geç yapılacak bir harekettir. Sonradan çıkan işi hallettikten sonra dondurmacıya doğru yol aldı ama bu sırada bir arkadaşı – ki sevdiği bir arkadaşı da olabilir- boşver dondurmayı gel beraber kahve içelim dedi. Saniye bu teklifi duyduğunda önce ellerine hafif bir titreme gelir ve ağzının kenarları sinirle yukarı doğru kalkar ama bu teklifi dondurmayı sonra alırım düşüncesiyle kabul eder. Bu sırada bir de telefon edilecekti ama o, dondurma yerken ve yürürken yapılacak bir hareket olduğu için onu da o ana ertelemiş oldu.  -Bu arada sanırım bu sıcakta dondurmadan başka bir şey düşünemiyorum.- Arkadaşıyla oturup, kahvesini içer. Her şey bittikten sonra dondurmasını yiyip telefon ederek eve kadar yürüdüyse sorun yok. Öyle olmadıysa o gün başka hiç bir plan yapamadan gözleri sinirden tavana dikmiş şekilde gününü geçirebilir.

         Şimdi bunda ne gibi bir sorun var diyebilirsiniz. İnsanlar bir plan yaptıklarında ona uymak isterler, bir söz verildiğinde tutulsun isterler ama işler bazen yolunda gitmeyebilir ve o plan bozulabilir. Saplantılı Saniye'ye göre ise bo-zu-la-maz. Her şey onun planladığı gibi gitmeli. Bir belirsizlik durumu onu çileden çıkarır.

          Biri Saniye'ye "Seni bu akşam arayacağım" dedi ve aramadı mı? Saniye orada takılı kalır. Akrep ile yelkovan artık onun için yoktur. Hele bir de saat mi verildi, örneğin “5” Saniye 5'te kalır. Artık onun için geriye kalan zamanların bir anlamı yoktur. Neden aranmadığını düşünür, dünya dursa, iki eli kanda olsa, bacağının biri kopmuş, gözünün biri çıkmış da olsa, uçağı düşmüş, tusunamiye kapılmış, zelzelede enkaz altında kalmış, şehre ejderhalar gelmiş ve birinin üzerinde o sırada uçuyor bile olsa, O eğer “Ben seni saat 5'te arayacağım” demiştiyse, arardı. Peki, diğer kişiye ne olmuş olabilir? Saplantılı Saniye bir an o kişinin ölmüş olabileceğini düşüp bir süre üzüntüye kapılır ama sonra “ölseydi haberim olurdu” diyerek bu duyguyu kovalayıp yerine kızgınlığı oturtur. -Bu sırada kendisinin yerine  Panter Emel  geçmiştir ama ona başka yazıda değineceğim- Saplantılı Saniye o saatten itibaren telefonu elinden bırakamaz, hiç bir şeye uyum sağlayamaz, hayatı orada takılı kalmıştır. Aradan yıllar geçse bile O, saat 5'de kalır. Birinin onu oradan kurtarması gerekir.

        Saniye, biraz daha sakin olduğu dönemlerde aramayı kendisi yapar ama biraz gerginse gözleri seğirmeye başlar. Bu durumdan onu kurtarmak basittir. Yapılacak işi yapmak. Ama bazen o iş yapılamayacak gibidir. Peki şimdi ne olacak? Saplantılı Saniye'nin kızkardeşi Rahat Raziye burada onun yardımına koşar. Rahat Raziye, adından da anlaşılacağı üzere rahattır. “Amaaann boşver” onun en çok kullandığı kelimedir. Bir şey olmadı mı? “Vardır bunda da bir hayır” der, yoluna devam eder. O, kaderine razıdır. Ama bazen çok razıdır. Öyle razıdır ki değiştirmek için bir adım bile atmaz. O razılıkta durduğu yerde durur. Gözlerinde boş bakışlar “anlamadım şimdi ben bunu” diyen görmezden gelme halleri vardır. Galiba Saplantılı Saniye'yi delirten Rahat Raziye.



          Rahat Raziye, Saplantılı Saniye'nin panzehiridir, aynı şekilde Saniye de Raziye'in panzehiridir. Saniye durumu ağırlaşınca bir doz Raziye verip sonra orta yolu bulmak için kişinin aklını kullanması gerekir. Ben ortaya çıktıklarında “sobeeee” diyorum. Fark edilince köşelerine çekiliyorlar zaten. Yoksa ikisiyle de uzun süre birlikte yaşamak ruh ve beden sağlığı için iyi değil. Yine de ikisine de doğru zamanlarda ihtiyacımız olduğunu unutmayalım, onları sevelim. Onlar olmasaydı, hayat çok sıkıcı olurdu. (Kamu spotu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siyahlı Kadın, Deniz Kızı ve Sis

Masal anlatmak ve masal anlatıcılığı atölyesi düzenlemek için geçtiğimiz hafta Ankara’daydım. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Susan Hi...